Strefa przedsiębiorcy

Tork Mydło na kółkach pomaga dbać o higienę food truckom


Mieszkańcy miast żyją w coraz większym biegu. Wraz z rosnącym tempem życia  wzrasta też popularność food trucków, w których można szybko zjeść. Jednak 43% osób rezygnuje z odwiedzania tego typu miejsca z powodu braku w nim produktów do higieny rąk, takich jak mydło, środki odkażające lub serwetki. Szukając rozwiązania tego problemu, Tork rozpoczął eksperyment "Mydło na kółkach", wykorzystując w nim własną ciężarówkę.

 WIĘCEJ czytaj we wrześniowym wydaniu miesięcznika "Paliwa Płynne". Jeżeli szukasz oferty artykułów higieny profesjonalnej- przyjdź na organizowane wyłącznie przez Polską Izbę Paliw Płynnych XXVI Międzynarodowe Targi STACJA PALIW 2019, na terenie EXPO XXI, 15-17 maja, Warszawa, ul. Prądzyńskiego 12/14

Food trucki są doskonałym symbolem intensywnego, miejskiego stylu życia. Ich nagła popularność spowodowała jednak odwrócenie uwagi od istotnej kwestii, jaką jest utrzymanie higieny.

- Potrawy przygotowywane w food truckach często spożywane są szybko i na stojąco, ludzie szukają wówczas prostego sposobu, aby zadbać o czystość rąk - mówi Wojciech Nizio, Regional Brand Activation Manager CEE, Essity.

Aby przekonać się, na ile łatwiejszy dostęp do produktów do utrzymania higieny wpływa na konsumentów ulicznego jedzenia, Tork przeprowadził eksperyment "Mydło na kółkach". Podczas zjazdu food trucków w Rio pojawiła się ciężarówka Tork, oferująca nie jedzenie, a mydło i ręczniki papierowe. Efekt był natychmiastowy. Przy pojeździe pojawiły sie tłumy ludzi, chcących umyć ręce przed zamówieniem jedzenia z sąsiednich food trucków.

- Food trucki stały się nieodzowną częścią zindustralizowanego krajobrazu, więc naturalnym dalszym krokiem jest zapewnienie rozwiązań higienicznych, które także staną się częścią miejskiego stylu życia - dodaje Nizio.

Eksperyment “Mydło na kółkach” udowadnia, że zapewnienie klientom łatwego dostępu do produktów higienicznych pozytywnie wpływa na ocenę jakości jedzenia serwowanego w danym miejsca oraz sprawia, że ​​klienci czują się bardziej komfortowo.

- Musisz pokazywać swoim gościom, że dbasz o nich pod każdym względem, a higiena rąk jest doskonałą do tego okazją - mówił podczas zlotu w Rio Carlos César, właściciel food trucka "Mandala Burger".

Higiena odgrywa ważną rolę w miejskim stylu życia. Dotyczy to nie tylko ulicznego jedzenia, ale wszystkich miejsc publicznych, od biur i sal konferencyjnych po lotniska i centra handlowe. W rzeczywistości 7 na 10 osób uważa, że ​​brak higieny w tych miejscach ogranicza ich życie*. Oznacza to, że wzrasta zapotrzebowanie na odpowiednie urządzenia higieniczne, a także na utrzymanie tych miejsc w czystości.

- Toalety nie spełniają już tylko swojej podstawowej funkcji. Oprócz tego wykonujemy w nich wiele innych czynności, takich jak: dbanie o wygląd, poprawianie makijażu w trakcie wyjścia do teatru, ubieranie się szykując się na wieczorne wyjście, odświeżenie się w trakcie długiej podróży. Każdy szczegół ma znaczenie. Przykładowo, wyposażając łazienki w ręczniki zamiast suszarki, w miejscach o dużym natężeniu ruchu, zaspokajanych jest więcej potrzeb gości, takich jak suszenie twarzy czy usuwanie plam z ubrań – mówi Nizio.

Wskazówki higieniczne dla właścicieli food trucków:

  • Przygotuj rozwiązania do utrzymania higieny rąk dla pracowników i gości. Upewnij się,
    że goście wiedzą, gdzie je znaleźć. Dostęp do serwetek, mydła czy ręczników może sprawić,
    że potencjalni klienci wybiorą właśnie ten food truck zamiast konkurencyjnego.
  • Zawsze utrzymuj wysoki poziom higieny. Food truck powinien być wyposażony w wystarczającą ilość produktów, aby zaspokoić potrzeby każdego klienta. Nie należy także zapominać
    o wyznaczeniu miejsc do wyrzucania śmieci.
  • Zapewnij gościom możliwość odświeżenia się. Zaspokojając potrzeby higieniczne klientów, wzmacniasz relacje z nimi.

Wskazówki higieniczne dla osób zarządzających toaletami w miejscach publicznych

Niezależnie od tego, czy Twoja firma jest lotniskiem, restauracją, studiem fitness, centrum handlowym lub biurowym, weź pod uwagę następujące wskazówki dotyczące poprawy higieny w toaletach:

  • Postaw się na miejscu swoich gości. Zadaj sobie pytania: Czy jestem zadowolony, z poziomu czystości? Czy zaspokajam tu wszystkie moje higieniczne potrzeby? Czy to miejsce spełnia moje oczekiwania?
  • Zadbaj o zadowolenie personelu. Upewnij się, że łazienka jest łatwa do utrzymania w czystości
    a dystrybutory w pełni sprawne.
  • Zastanów się nad preferencjami gości przy wyposażaniu toalet. Zapach mydła i miękkość ręczników mogą być równie ważne, jak ich wygląd.

* Tork zlecił przeprowadzenie ankiety niezależnej firmie United Minds. Zebrano odpowiedzi od 15 530 respondentów z 15 rynków. Badanie przeprowadzono w dniach 20 listopada - 4 grudnia 2017 r.

Źródło: Tork/ Essity

Wróć